کاهش 7 درجهای دما در برخی مناطق کشور
- کاهش 7 درجهای دما در برخی مناطق کشور
به گزارش ایسنا، صادق ضیائیان با بیان این که امروز (21 مهر) بارش در سواحل دریای خزر ادامه دارد و دریا مواج است، گفت: در شرق گیلان و غرب مازندران بارش شدت بیشتری دارد. همچنین در شمال غرب کشور بارش پراکنده رخ میدهد که به تدریج از مقدار آن کاسته میشود.
وی ادامه داد: در دامنههای جنوبی البرز واقع در استانهای زنجان، قزوین، البرز، تهران و سمنان و در استان خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی بارش باران، گاهی رعد و برق و وزش باد شدید پیشبینی میشود. همچنین بارش برف در ارتفاعات البرز مرکزی دور از انتظار نیست.
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی با اشاره به این که امروز (21 مهر) دامنههای زاگرس مرکزی در استانهای کردستان، کرمانشاه، همدان، مرکزی، لرستان و ایلام نیز رگبار پراکنده، گاهی رعد و برق و وزش باد شدید به ویژه در ساعات بعد از ظهر رخ میدهد، تصریح کرد: اواخر وقت امروز و طی فردا (22 مهر) در شرق و شمال شرق کشور وزش باد شدید و کاهش نسبی دما حدود 5 تا 7 درجه رخ میدهد و همچنین خیزش گرد و خاک و کاهش کیفیت هوا و دید به ویژه در منطقه زابل پیشبینی میشود.
ضیائیان ادامه داد: بعد از ظهر فردا (22 مهر) ارتفاعات زاگرس مرکزی در استانهای لرستان، ایلام، مرکزی، همدان و غرب اصفهان رگبار پراکنده رخ میدهد و از فردا تا اواخر هفته در غالب مناطق کشور آسمان صاف است.
به گفته مدیر کل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی، طی ساعات بعد از ظهر و اوایل امشب در برخی نقاط هرمزگان، جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب فارس و طی روزهای دوشنبه و سهشنبه (22 و 23 مهر) در برخی نقاط فارس رگبار پراکنده باران، گاهی رعد و برق و وزش باد پیشبینی میشود.
وی در پایان درباره وضعیت جوی تهران طی دو روز آینده گفت: آسمان تهران فردا (22 مهر) نیمه ابری تا ابری، در بعضی ساعات افزایش باد با احتمال رگبار و رعد و برق تا حداقل دمای 16 درجه سانتیگراد و حداکثر دمای 26 درجه سانتیگراد و طی روز سهشنبه (23 مهر) نیز کمی ابری تا قسمتی ابری، گاهی افزایش ابر و وزش باد با حداقل دمای 16 درجه سانتیگراد و حداکثر دمای 26 درجه سانتیگراد پیشبینی میشود.
آلودگی نفتی و غیر نفتی اکوسیستم خلیج فارس را حساس کرده است
- آلودگی نفتی و غیر نفتی اکوسیستم خلیج فارس را حساس کرده است
به گزارش ایسنا، احمد لاهیجانزاده با بیان اینکه بر اساس اعلام سازمان بینالمللی دریانوردی، خلیج فارس جزو مناطق حساس از نظر زیست محیطی اعلام شده است، گفت: برخی از قسمتهای شمال غرب آن - در محدوده خورموسی و اروند کنار - نیز جزو مناطق بهویژه حساس از نظر زیست محیطی به حساب میآید.
وی با اشاره به اینکه خلیج فارس از نظر زیستمحیطی و تنوع زیستی بسیار مهم و با ارزش است، تصریح کرد: برای مثال آبسنگهای مرجانی و جنگلهای حرا از جمله اکوسیستمهای ارزشمند این منطقه محسوب میشوند.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه از طرفی دیگر خلیج فارس بزرگترین آبراهه انرژی در دنیاست، گفت: تردد تعداد زیادی نفتکش در حوزه خلیج فارس سبب میشود که مقدار زیادی آلاینده مرتبط با ترکیبات آلی مواد نفتی به آن وارد شود همچنین میدانهای نفتی و گازی که در بستر خلیج فارس قرار گرفته است، انتقال آلودگی به آن را در پی دارد.
وی در ادامه ضمن اشاره به جنگ تحمیلی و جنگ آمریکا و عراق که سبب شد آلودگیهای شدیدی به خلیج فارس وارد شود، تصریح کرد: تمام اینها نشان میدهد که علاوه بر مسائل اقتصادی، مسائل نظامی و سیاسی نیز سبب تشدید آلودگی در منطقه خلیج فارس میشود.
لاهیجانزاده در ادامه ضمن اشاره به سایر اقداماتی که سبب آلودگی خلیج فارس شده است، گفت: کشورهای جنوبی حاشیه خلیج فارس تقریبا 60 درصد آبشیرینکنهای دنیا را به خودشان اختصاص دادهاند. این کشورها بدون رعایت حداقل الزامات زیستمحیطی نسبت به احداث آبشیرینکنها و تخلیه شورابه به خلیج فارس اقدام میکنند که بر کاهش کیفیت خلیج فارس اثرگذار است. از سوی دیگر تخلیه فاضلاب شهرهای حاشیه خلیج فارس یکی دیگر از منابع آلودگی این حوزه است همچنین برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات و قطر اقدام به ایجاد مراکز تفریحی در خلیج فارس کردهاند که این اقدام آنها خارج از توافقهای کنوانسیونهای بینالمللی و استانداردهای علوم محیط زیستی است.
معاون دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه علاوه بر عوامل انسانی عوامل دیگری مانند تغییر اقلیم در وضعیت کیفیت خلیج فارس تاثیرگذار است، تصریح کرد: بالا رفتن دما و شوری آب در این منطقه بر کیفیت تنوع زیستی اثر داشته است. برای مثال میتوان به سفید شدن آبسنگهای مرجانی اشاره کرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه شرایط خلیج فارس از نظر آلودگیهای زیست محیطی و کنترل آنها نیازمند همکاری تمام کشورهای حوزه آن است، گفت: از سال گذشته یک کشتی تحقیقاتی از مرکز اقیانوس شناسی و علوم جوی اقدام به نمونهبرداری و پایش خلیج فارس از سمت دریای عمان کرده است. سازمان حفاظت محیط زیست تفاهمنامهای را با این مرکز منعقد کرده است که بر اساس آن بتواند پارامترهای بیشتری را پایش و بررسی کند همچنین طی نیمه دوم امسال گشت بعدی این کشتی تحقیقاتی آغاز میشود و میتوانیم اطلاعات خوبی در مورد آلودگیهای خلیج فارس به دست بیاوریم.
لاهیجانزاده ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست بهصورت ماهیانه و هر سه ماه یک بار آنالیزهایی را در آبهای خلیج فارس انجام میدهد. همچنین اخیرا با استفاده از فناوریهای نوین و بهرهگیری از سیستمهای سنجش از راه دور و با کمک شرکتهای دانش بنیان توانستهایم از طریق تصاویر ماهوارهای آلودگیهای خلیج فارس را رصد و محدوده و منبع آن را مشخص کنیم.
معاون دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در پایان ضمن بیان اینکه در حال حاضر این سازمان به دنبال این است که بتواند اکوسیستمهای مختلف خلیج فارس را شناسایی کند، گفت: چنانچه این اقدامات پیش رود طی چند ماه آینده میتوانیم اطلاعات بسیار خوبی از حوزه خلیج فارس به دست آوریم و با استفاده از آنها برای پیشگیری از آلودگیهای بیشتر برنامهریزی کنیم.
نیاز 70 تنی کشور به تخم آرتمیا
- نیاز 70 تنی کشور به تخم آرتمیا
به گزارش ایسنا، علی نکوییفر گفت: برای این که در تولید آرتمیا به خودکفایی برسیم نیاز به 70 تن تخم آرتمیا داریم که در حال حاضر تنها مقدار ناچیزی از این نیاز به میزان کمتر از یک تن در داخل کشور تولید میشود و مابقی از خارج کشور وارد میشود.
نکوییفر با اشاره به آخرین سرشماری از 4 ایستگاه در پایان فصل تابستان سال جاری، میزان سیست آرتمیا در این ایستگاههای مستقر در دریاچه ارومیه را 13 هزار و 130 عدد در هر مترمکعب اعلام کرد و گفت: در این سرشماری میزان نوزاد آرتمیا 18 عدد در هر مترمکعب، آرتمیای جوان 17 عدد در هر مترمکعب و آرتمیای بالغ نر 48 عدد در هر متر مکعب و آرتمیای بالغ ماده 45 عدد در متر مکعب است.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور گفت: با توجه به افزایش تراز آب دریاچه نسبت به سال قبل، در حال حاضر میزان شوری آب 300 گرم در لیتر و تراکم جلبک در دریاچه 52 هزار و 244 عدد در هر میلیمتر است.
وی با اشاره به این که دریاچه ارومیه پارک ملی بوده و هیچ فردی بدون داشتن مجوز محیط زیست حق برداشت آرتمیا از دریاچه را ندارد و تا کنون هیچگونه مجوزی در این خصوص صادر نشده است، یادآور شد: اگر وضعیت دریاچه به ثبات برسد، آرتمیای موجود در دریاچه ارومیه توانایی تامین نیاز کشور را بدون این که ذخیره آرتمیای دریاچه از بین برود، دارد.
نکوییفر ادامه داد: در حال حاضر تنها یک استخر 10 هکتاری در دشت فسندوز میاندوآب برای تولید آرتمیا در حال فعالیت است که تا پایان سال برنامهریزی شده است پرورش تخم آرتمیا نیز در این مرکز انجام گیرد.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با اشاره به این که در سال جاری 60 نفر از متقاضیان پرورش آرتمیا توسط این مرکز آموزش رایگان دریافت کردهاند، افزود: آموزش روشهای نوین تولید و پرورش سیست آرتمیا، شناسایی آبهای نامتعارف کشور به ویژه در قزوین، گلستان و خوزستان و کمک به احداث استخرها از جمله اقدامات مرکز تحقیقات برای جذب سرمایهگذاران در این بخش است.
وی یادآور شد: برای توسعه پرورش سیست آرتمیا در دریاچه ارومیه اعتباراتی در نظر گرفته شده ولی تاکنون مبلغی تخصیص نیافته است.
افزایش 2 میلیارد مترمکعبی حجم آب دریاچه ارومیه در یکسال
- افزایش 2 میلیارد مترمکعبی حجم آب دریاچه ارومیه در یکسال
به گزارش ایسنا، فرهاد سرخوش با اشاره به آخرین وضعیت دریاچه ارومیه گفت: تراز فعلی دریاچه ارومیه با رشد 101 سانتیمتری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 1271.26 متر است.
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی با بیان این که وسعت فعلی دریاچه ارومیه 2800 کیلومتر مربع گزارش شده است، گفت: دریاچه ارومیه در حال حاضر 3 میلیارد و 320 میلیون مترمکعب آب دارد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 2 میلیارد و 310 میلیون مترمکعب افزایش را نشان میدهد.
وی با اشاره به سفر اخیر هیات دولت و بازدیدهای انجام شده از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی از پروژههای احیای دریاچه ارومیه و ماحصل این بازدیدها، افزود: طی هفته گذشته 200 میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات ماده 10 و 12 برای پروژههای احیای دریاچه ارومیه مصوب شد که مراحل اداری برای ابلاغ این اعتبار در حال انجام است.
سرخوش با بیان این که اکثر پروژههای احیا دارای پیشرفت فیزیکی بالای 80 درصد هستند، ادامه داد: پروژههای آبرسانی در اولویت تزریق اعتبار مصوب شده قرار دارند.
تاثیر آلودگی صوتی بر آواز پرندگان
- تاثیر آلودگی صوتی بر آواز پرندگان
به گزارش ایرنا، هدف از انجام این تحقیقات بررسی نتایج تحقیقات محلی مربوط به زیستگاه، تولید مثل، رفتار مهاجرت، توده بدن و ارتباطات صوتی پرندگان با نتایج حاصل از بررسیهای انجام گرفته در مناطق گسترده جغرافیایی بود.
آلودگی صوتی ناشی از فعالیت انسان، یکی از پدیدههای تهاجمی است که سیستمهای طبیعی را در سطح جهانی تحت تاثیر قرار میدهد. این در حالی است که اغلب تحقیقات در این زمینه به صورت محلی و در رابطه با چند گونه محدود از موجودات زنده انجام گرفته است.
محققان برای هر یک از گونههای مورد بررسی در این تحقیق، ارتباط بین شروع فصل تولید مثل و میزان آلودگی صوتی ناشی از فعالیت انسان را از سال 2004 تا سال 2011 میلادی مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. بر اساس نتایج این تحقیقات، گونههایی که در زیستگاههای دستکاری شده توسط انسان اقدام به تولید مثل میکنند، دو برابر سایر گونهها در معرض آلودگی صوتی ناشی از فعالیت انسان قرار دارند. در این رابطه بین گونههای ساکن منطقه و گونههای مهاجر هیچ تفاوتی یافت نشد. همچنین مشخص شد آواهای پرندگانی که در جنگل اقدام به تولید مثل میکنند، نسبتا ساده است؛ اما با افزایش میزان آلودگی صوتی ناشی از فعالیت انسان، این آواها نیز پیچیدهتر میشوند.
بر اساس این تحقیقات، نتایج حاصل از مطالعات محلی لزوما با نتایج به دست آمده از تحقیقاتی که در اقلیمهای مختلف انجام میپذیرند، سازگار نیست. با وجود این میتوان نتیجه گرفت ویژگیهای صوتی پرندگان، مانند پیچیدگی آواز آنها برای درک نحوه اثرگذاری آلودگی صوتی ناشی از فعالیت انسان بر زندگی پرندگان معیار کارآمدی است.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Global Ecology and Biogeography منتشر شده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.